Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Συμφωνία για το 3ο μνημόνιο «κατά προτίμηση πριν από τις 20 Αυγούστου» θέλει ο Ζ. Κ. Γιούνκερ


Συμφωνία για το 3ο μνημόνιο πριν από τις 20 Αυγούστου θέλει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Δηλώνει πως «όλες οι αναφορές που φθάνουν σε μένα μου επιτρέπουν να συναγάγω ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας κατά τη διάρκεια του μήνα, κατά προτίμηση πριν από τις 20 Αυγούστου».
Αναφέρει πως «οι διαπραγματεύσεις προχωρούν κατά ικανοποιητικό τρόπο» αλλά δεν αποκλείει ένα νέο δάνειο - «γέφυρα», αν δεν κλείσει η συμφωνία μέσα στο επιθυμητό χρονοδιάγραμμα.
Αναφέρει πως «θα πρέπει να προσφύγουμε σε μία δεύτερη προσφυγή σε έναν μηχανισμό χρηματοδότησης - "γέφυρας"» στην περίπτωση που ο χρόνος για τη διαπραγμάτευση δεν είναι αρκετός.
Στις 20 Αυγούστου η κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στην περίπτωση που δεν ενεργοποιηθεί το νέο δάνειο μέσω του ESM με την υπογραφή του 3ου μνημονίου, τότε πιθανολογείται πως η κυβέρνηση θα καταφύγει στον EFSM για δάνειο - «γέφυρα» όπως έγινε και τον Ιούλη, λαμβάνοντας δάνειο 7,1 δισ. ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφατα ενέκρινε αλλαγές στον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM) προκειμένου να απλοποιηθεί η διαδικασία χορήγησης δανείου σε κάποιο κράτος - μέλος της Ευρωζώνης.
Συγκεκριμένα ενέκρινε τροπολογία, με την οποία προστατεύονται οι χώρες που βρίσκονται εκτός Ευρωζώνης από την παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας σε κάποια χώρα της Ευρωζώνης με άμεση και πλήρη αποζημίωση αν υποστούν ζημιές.