Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΖΟΓΟΣ Αστρονομικά ποσά στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό καζίνο


Στη σημερινή ποδοσφαιρική βιομηχανία του ανελέητου κυνηγιού του κέρδους από την εκμετάλλευση του αθλήματος που έχει μετατραπεί σε ένα ιδιαίτερα ακριβό προϊόν από επιχειρηματίες και πολυεθνικές στο επίκεντρο τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί ένας συγκεκριμένος τομέας. Είναι αυτή της λεγόμενης στοιχηματικής αγοράς, όπου ο τζίρος της αγγίζει αστρονομικά ποσά που παίζονται είτε υπό επίσημο πρίσμα με τις λεγόμενες νόμιμες εταιρείες είτε ακόμη περισσότερο στο παράνομο στοίχημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο τζίρος στην παγκόσμια αγορά στοιχημάτων για αθλητικές διοργανώσεις ανέρχεται σε τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, εκ των οποίων το 90% είναι παράνομα στοιχήματα. Ουσιαστικά την τελευταία 15ετία, το παρασκήνιο που αφορά στο στοίχημα στους ποδοσφαιρικούς αγώνες, ο νούμερο 1 τομέας που έχει την μεγαλύτερη άθληση στην αγορά του ποδοσφαίρου και φυσικά κανείς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το δει ξεκομμένο από τις γενικότερες λογικές της εμπορευματοποίησης που επικρατούν σήμερα στο ποδόσφαιρο.

Τα σκοτεινά πλοκάμια
Από αυτά το μεγαλύτερο μέρος αφορά γεγονότα που συσχετίζονται με τα ποδοσφαιρικά δρώμενα. Το τι πραγματικά συμβαίνει αποδεικνύεται από τα περιστατικά που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και μάλιστα πληθαίνουν συνεχώς τα τελευταία χρόνια και αποκαλύπτουν τεράστια πολυεθνικά κυκλώματα που δρουν σε όλο τον πλανήτη στήνοντας αγώνες. Πλέον, οι μάσκες έχουν πέσει και είναι φανερό πως σε ένα φάσμα που περιλαμβάνει τα πλέον δημοφιλή πρωταθλήματα της Ευρώπης, τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μέχρι πρωταθλήματα που θεωρούνται χαμηλού ενδιαφέροντος (π.χ. πρωταθλήματα Αφρικής), με ελάχιστες εξαιρέσεις, έχουν αγγιχτεί από τα πλοκάμια τέτοιων κυκλωμάτων. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και αρκετά περιστατικά που φέρνουν ακόμα και ποδοσφαιριστές να είναι μπλεγμένοι σε όλο αυτό το γαϊτανάκι ποντάροντας ακόμα και κόντρα στην ομάδα τους. Πριν από δυο χρόνια η ανακάλυψη ενός παράνομου κυκλώματος στοιχηματισμού στην Ασία οδήγησε στη σύλληψη περισσοτέρων από 7.000 ατόμων και κατάσχεση ενός ποσού που ξεπερνούσε 10 εκ. ευρώ. Δείγμα για το πού έχουν φθάσει πλέον τα πράγματα.

«Κόπτονται» για τους λόγους τους ΦΙΦΑ/ΟΥΕΦΑ
Από την πλευρά τους, ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ δείχνουν τα τελευταία χρόνια να έχουν ...ανασκουμπωθεί για τα καλά δημιουργώντας ειδικές Επιτροπές και Οργανισμούς που ασχολούνται με το συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο, συνήθως αυτές έρχονται πάντα δεύτερες και αφού η «δουλειά» έχει γίνει. Από την άλλη, είναι προφανές πως και οι δυο ποδοσφαιρικές Συνομοσπονδίες στόχο έχουν τον έλεγχο των κακώς κειμένων, αφού όλα αυτά απαξιώνουν την εικόνα του προϊόντος παρά τη ρήξη του ποδοσφαίρου με τέτοιου είδους φαινόμενα. Ουσιαστικά, την τελευταία 15ετία το παρασκήνιο που αφορά το στοίχημα στους ποδοσφαιρικούς αγώνες ο νούμερο 1 τομέας που έχει τη μεγαλύτερη άθληση στην αγορά του ποδοσφαίρου και φυσικά κανείς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το δει ξεκομμένο από τις γενικότερες λογικές της εμπορευματοποίησης που επικρατούν σήμερα στο ποδόσφαιρο. Και φυσικά ΦΙΦΑ/ΟΥΕΦΑ στηρίζουν εξ ολοκλήρου αυτή την εμπορευματοποίηση, ωστόσο όταν τα όρια ξεπεραστούν και κινδυνεύσει το προϊόν είναι υποχρεωμένες να περισώσουν την εικόνα του και φυσικά την εμπορικότητά του. Για παράδειγμα, οι δυο Συνομοσπονδίες παρά τις όποιες χλιαρές αντιδράσεις κυρίως στα λόγια δεν φαίνεται να έχουν κάποιο πρόβλημα από το γεγονός ότι επίσημες πολυεθνικές εταιρείες του στοιχήματος με τη μορφή χορηγίας ελέγχουν τρεις και τέσσερις ομάδες (ή και παραπάνω) οι οποίες σε αρκετές στιγμές τίθενται αντίπαλες σε κάποια διοργάνωση με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Ακόμη και 1 δισ. ευρώ για έναν αγώνα (!)
Τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν μετά από σχετική έρευνα που παρουσιάστηκε σε σύνοδο του ΟΗΕ για την πρόληψη του εγκλήματος και την ποινική Δικαιοσύνη που έγινε πριν από τρεις μήνες δείχνουν το μεγαλείο του παρασκηνίου που επικρατεί στη σημερινή ποδοσφαιρική πραγματικότητα. Σύμφωνα με τον Βρετανό ειδικό Πάτρικ Τζέι που μίλησε στη συγκεκριμένη σύνοδο το σύνολο των αθλητικών στοιχημάτων παγκοσμίως ανέρχεται σε ένα τρισεκατομμύριο (δολάρια), εκ των οποίων το 90% είναι παράνομα στοιχήματα, ενώ επισήμανε πως τα μεγέθη μπορεί να είναι και υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα. Οπως ειπώθηκε, η Ασία έχει μετατραπεί στο επίκεντρο της αγοράς στοιχημάτων, με τα παράνομα στοιχήματα να αφορούν κυρίως αγώνες που μεταδίδονται απευθείας τηλεοπτικά και διεξάγονται σε ώρες που είναι κατάλληλες για όσους στοιχηματίζουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αγορά της Κίνας κατέχει τη μερίδα του... λέοντος στο παράνομο στοίχημα καθώς έχουν υπάρξει περιπτώσεις στοιχηματισμού ακόμη και ενός δισ. ευρώ για έναν και μόνο ποδοσφαιρικό αγώνα.

ΣΤΗΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Η άλλη πλευρά του νομίσματος
Εάν το στοίχημα, ιδιαίτερα το παράνομο, και τα όσα αυτό συνεπάγεται στο χώρο του ποδοσφαίρου, με τον τεράστιο τζίρο, αποτελεί τη μια όψη του νομίσματος η άλλη όψη είναι το στήσιμο των αγώνων. Τομέας που και αυτός έχει υποστεί την ...απαραίτητη μετάλλαξη του φαινομένου, αν και οι ρίζες του φαινομένου υπάγονται στη λογική της εμπορευματοποίησης και στο κυνήγι της επιτυχίας πλέον η χειραγώγηση και το αποτέλεσμα ενός αγώνα έχουν άμεση σχέση με την αγορά του στοιχήματος.
Από τις δωροδοκίες (κλασικό φαινόμενο περασμένων δεκαετιών) αντίπαλων ομάδων, παικτών ή διαιτητών με στόχο τη σίγουρη επίτευξη της επιτυχίας σε κάποια διοργάνωση όπως γινόταν κατά κόρον παλιότερα και φυσικά συμβαίνει και πιο πρόσφατα όπως π.χ. στο σκάνδαλο calciopolis στην Ιταλία, πλέον έχουμε φθάσει και σε πιο εξειδικευμένες καταστάσεις. Το στήσιμο για λόγους στοιχήματος δεν αφορά την περίπτωση για το κυνήγι επιτυχίας εντός αγωνιστικού χώρου από κάποια ομάδα που έχει υψηλούς στόχους, αλλά οποιαδήποτε ομάδα ακόμα και την τελευταία ή ακόμα και αυτές των ερασιτεχνικών κατηγοριών. Και πλέον, αυτό γίνεται με ιδιαίτερη μαεστρία οδηγώντας σε πιο εξειδικευμένες καταστάσεις. Οπως π.χ. στις συμβουλές προς... ναυτιλλομένους από προέδρους ή μέλη διοικήσεων ακόμα και για το πότε θα πετύχουν ή θα δεχθούν το γκολ ή πότε θα πάρουν την κάρτα. Αλλωστε, στη συγκεκριμένη αγορά, ο χρόνος του οποιουδήποτε συμβάντος είναι χρήμα. Και μάλιστα αρκετό χρήμα...
Πριν από ένα μήνα, στην Ευρωβουλή, ο οργανισμός «Federbet» ασχολήθηκε με τα στημένα ποδοσφαιρικά παιχνίδια στην Ευρώπη, όπου παρουσίασε έρευνα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη με τα στημένα παιχνίδια. Σε αυτήν περιλαμβάνονται στοιχεία που αφορούν ακόμα σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και φυσικά και εντός Ελλάδας για την οποία ανέφερε ότι ο συνολικός τζίρος για τα στημένα παιχνίδια φτάνει τα 20.000.000. Μάλιστα, στην εν λόγω έρευνα γίνεται ειδική αναφορά σε Ελλάδα και Πορτογαλία, αφού, όπως τονίζεται, η οικονομική κρίση των δύο χωρών ενισχύσει το φαινόμενο. Οπως ειπώθηκε «η μείωση στα μπάτζετ και η ύφεση στη χώρα δείχνει να έχει ξεκάθαρη επιρροή στη δραστηριότητα γύρω από τα στημένα παιχνίδια. Οι παίκτες μένουν απλήρωτοι για μήνες και με την κοινωνία να βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας, έχουν δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για τον ιό των στημένων αγώνων». Ο «Federbet υποστηρίζει πως τα χρέη των συλλόγων προς τους ποδοσφαιριστές δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για να στηθούν παιχνίδια. Σε ένα άλλο παράδειγμα, βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν υπολογίζεται ότι στο «αμαρτωλό», για τέτοια θέματα, ιταλικό ποδόσφαιρο ξοδεύτηκαν 4 εκ. ευρώ για χειραγώγηση, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 20 εκ. ευρώ. Ιδιαίτερη σημασία στην έρευνα αποτελεί και το γεγονός ότι αρκετά ψηλά στη σχετική λίστα με τα περισσότερα ύποπτα παιχνίδια βρίσκονται και οι σκανδιναβικές χώρες όπως π.χ. η Σουηδία δείγμα ότι το εν λόγω φαινόμενο δεν αποτελεί πρόβλημα συγκεκριμένων χωρών. Εκτός, όμως, από παιχνίδια των εθνικών πρωταθλημάτων, από τα στοιχεία που παρουσίασε ο «Federbet» δε λείπουν και τα παιχνίδια ευρωπαϊκών διοργανώσεων, όπως του Γιουρόπα Λιγκ με την έρευνα να εστιάζει κυρίως στους πρώτους γύρους της διοργάνωσης που διεξάγονται το καλοκαίρι και μετέχουν ομάδες που βρίσκονται χαμηλά στη βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ.