Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Αναμέτρηση για να αναβαθμιστεί η θέση του τουρκικού κεφαλαίου


Τα αστικά κόμματα «κονταροχτυπιούνται» για τους τρόπους καλύτερης υπεράσπισης των ντόπιων επιχειρηματιών

Το φιλοκουρδικό HDP (φώτο) αναμένεται να παίξει ρόλο - «κλειδί» στις μετεκλογικές εξελίξεις
Το φιλοκουρδικό HDP (φώτο) αναμένεται να παίξει ρόλο - «κλειδί» στις μετεκλογικές εξελίξεις
ΑΓΚΥΡΑ.--
Την ανησυχία τους για τη θέση των Τούρκων επιχειρηματιών εκφράζουν τα στελέχη του AKP, καθώς πλησιάζει η μέρα των βουλευτικών εκλογών και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την «πίεση» που δέχεται από τα άλλα κόμματα - διεκδικητές της αστικής εξουσίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο σημερινός πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας πρόσφατα σε συνάντηση μερικών από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της χώρας, σημείωσε ότι «κάθε λαϊκιστική κίνηση» σχετικά με τον κατώτατο μισθό «μπορεί να επιδράσει αρνητικά τις εξαγωγές της χώρας μας».
Αντίστοιχες συμβουλές δίνουν στο κεφάλαιο και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπέκι, που είχε σημειώσει πρόσφατα ότι κάθε αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας.
Φυσικά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης που μοιράζουν υποσχέσεις για αυξήσεις στον κατώτατο μισθό (ο οποίος βέβαια καθορίζεται σε διαπραγματεύσεις μεταξύ των εργατικών και των εργοδοτικών οργανώσεων), δε δουλεύουν για λογαριασμό των εργαζομένων, αφού ορκίζονται στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» και της (καπιταλιστικής) «ανάπτυξης». Επιπλέον, πιθανές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό μπορεί να λειτουργήσουν ακόμα και ευεργετικά για τους μεγαλοεργοδότες, αφού το μεγαλύτερο μέρος των μισθωτών καλύπτεται από κλαδικές συμβάσεις (πάνω από το 60%), που το κεφάλαιο προσπαθεί πολύμορφα να υπονομεύσει.
Σήμερα, ο κατώτατος μισθός στην Τουρκία είναι περίπου 1.000 τουρκικές λίρες (330 ευρώ). Σύμφωνα με στοιχεία του τουρκικού Τύπου, το 35% των μισθωτών αμείβονται με βάση τον κατώτατο μισθό, ενώ σε ορισμένους κλάδους, το ποσοστό αυτό αυξάνεται, φτάνοντας π.χ. το 72% στην αγροτική οικονομία και το 41,3% στις κατασκευές.

Διαρκείς διεργασίες

Στο μεταξύ, συνεχίζεται καθημερινά η αρθρογραφία που -παίρνοντας αφορμή και από τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν το AKP να παίρνει γύρω στο 42% από 52% που έλαβε στις περσινές προεδρικές εκλογές- εξετάζει το ενδεχόμενο το κυβερνών κόμμα να μην μπορέσει να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση. Ανεξάρτητα από το πόσο ισχύουν τα «σενάρια» των αστικών επιτελείων -που πολλές φορές υπηρετούν σκοπιμότητες-, είναι σίγουρο ότι οι ενδοαστικές διεργασίες εντείνονται στη γειτονική Τουρκία, με φόντο τόσο τις εξελίξεις συνολικά στη Μέση Ανατολή, αλλά και άλλα «μέτωπα», όπως π.χ. το Κυπριακό ή το Κουρδικό. Για παράδειγμα, ενώ προεκλογικά AKP και HDP ανταλλάσσουν διάφορες «κατηγορίες», μην ξεχνάμε ότι πριν μερικούς μήνες, «εγκαινίασαν» από κοινού νέα περίοδο στις διαπραγματεύσεις τουρκικού κράτους - κουρδικής κοινότητας, οι οποίες συνδέονται με τις επιδιώξεις πολλών μερίδων της αστικής τάξης να προλάβουν ανακατατάξεις (και εδαφικές) στην ευρύτερη περιοχή.
Οσον αφορά τις γεωγραφικές περιοχές που τραβούν ιδιαίτερα το «ενδιαφέρον» της αστικής τάξης, αρκετά δημοσιεύματα εστιάζουν στη σημασία που έχει η Σμύρνη (ως βιομηχανικό και οικονομικό κέντρο σε κρίσιμη γεωγραφική θέση), τόσο για το AKP όσο και για το κεμαλικό CHP. Πριν μερικούς μήνες, μάλιστα, ο Νταβούτογλου είχε δηλώσει ότι «στο εξής, θα παρακολουθώ προσωπικά τη Σμύρνη... Θα αναδείξουμε τη Σμύρνη στη θέση που της αξίζει. Θα ανοίξουμε γραφείο της πρωθυπουργίας (εκεί) και θα παρακολουθούμε όλες τις δραστηριότητες και τις επενδύσεις στο Αιγαίο. Θα μετατρέψουμε τη Σμύρνη σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια...».