Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΣΕ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Προχωρά η διαδικασία παράδοσης στα μονοπώλια

 

Μέχρι τα τέλη του χρόνου τα αποτελέσματα των ερευνών της νορβηγικής εταιρείας, σε κοινοπραξία ομίλων τα πετρέλαια του Κατάκολου

 

Ο χάρτης με τις διελεύσεις του νορβηγικού ερευνητικού από τα σημεία όπου εικάζεται ότι υπάρχουν υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης

 

Συνεχίζει η κυβέρνηση να αξιοποιεί τους πιθανούς υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα για να καλλιεργήσει προσδοκίες στο λαό ότι η παράδοση του ορυκτού πλούτου στα μονοπώλια γίνεται για το δικό του συμφέρον και ότι θα συμβάλει προς όφελός του στην έξοδο της οικονομίας από την κρίση. Χτες, ο υπουργός Ενέργειας, Γ. Μανιάτης, επανήλθε στο ζήτημα και ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα παραλάβει την επεξεργασία ολόκληρου του πακέτου των σεισμικών δεδομένων, που πραγματοποιήθηκαν σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης από τη νορβηγική εταιρεία PGS.

Ηδη, σύμφωνα με τον ίδιο, η πρώτη επεξεργασία του συνολικού προγράμματος έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80%. Στη δήλωσή του ο Γ. Μανιάτης διαβεβαίωσε τα ντόπια και ξένα μονοπώλια ότι «προχωρούμε σταθερά και ταχύτατα στην υλοποίηση όλων των στόχων της εθνικής ενεργειακής πολιτικής που έχουμε χαράξει. Σε συνθήκες αβεβαιότητας για την ευρύτερη περιοχή μας, καθιστούμε την Ελλάδα προπύργιο ενεργειακής ασφάλειας για ολόκληρη την Ευρώπη».

Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν με αφορμή την κατάθεση κοινής προσφοράς για την αξιοποίηση του εντοπισμένου κοιτάσματος στην περιοχή του Κατάκολου (Δυτική Ηλεία), από τις διαγωνιζόμενες εταιρείες «Energean Oil & Gas SA», «Trajan Oil and Gas Ltd» και «Grekoil Energy Ventures Ltd». Στη νέα κοινοπραξία, οι τρεις εταιρείες θα συμμετέχουν με ποσοστό 42,5%, 15% και 42,5% αντίστοιχα.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιρειών είχαν ξεκινήσει στα μέσα του περασμένου Ιούλη, με παρότρυνση του υπουργείου ΠΕΚΑ, ύστερα από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης, η οποία εκτίμησε ότι η αλληλοσυμπλήρωση των δύο ανταγωνιστικών προτάσεων, που είχαν κατατεθεί αρχικά, «εξυπηρετεί αρτιότερα και αποτελεσματικότερα τους σκοπούς του δημόσιου συμφέροντος».

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα συμβιβασμό ανάμεσα σε ανταγωνιζόμενους επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να ανταποκριθούν στα κριτήρια που βάζει ο κρατικός διαγωνισμός για την παράδοση των υδρογονανθράκων, με αμοιβαίο κέρδος. Η συγκεκριμένη πρακτική ονομάζεται «επιβεβλημένη συνεργασία» (forced marriage) και χρησιμοποιείται ευρέως στο εξωτερικό. Σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΕΚΑ, η νέα πρόταση, εφόσον γίνει αποδεκτή, έχει συμπεριλάβει όλες τις «βέλτιστες παραμέτρους» από κάθε ξεχωριστή προσφορά.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο Σεπτέμβρη θα έρθουν στη Βουλή για κύρωση οι συμβάσεις που θα έχει υπογράψει η κυβέρνηση με επιχειρηματικούς ομίλους για έρευνες στον Πατραϊκό και στο οικόπεδο των Ιωαννίνων. Οι κοινοπραξίες που προτείνονται ως ανάδοχοι για τις έρευνες είναι η «Energean Oil And Gas»/«Petra» για τα Γιάννενα και η ΕΛΠΕ/«Edison»/«Petroceltic» για τον Πατραϊκό Κόλπο. Το ΥΠΕΚΑ ισχυρίζεται ότι υπάρχουν 200 εκατ. βαρέλια πετρελαίου στον Πατραϊκό Κόλπο, 50 έως 80 εκατ. βαρέλια στα Γιάννενα και 3 εκατ. βαρέλια στο Κατάκολο. Από την παράδοσή τους στα μονοπώλια, προσδοκά έσοδα (από Πατραϊκό και Γιάννενα) της τάξης των 11 δισ. ευρώ, σε βάθος 25ετίας.

 

“Ριζοσπάστης”