Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Σχετικά με τις αλλαγές στο προτεινόμενο Καταστατικό για το 19ο Συνέδριο

 

(Αναδημοσίευση από τον "Ριζοσπάστη" της Κυριακής 27 Γενάρη 2013)

Ο «Ριζοσπάστης», ανταποκρινόμενος σε ερωτήματα και παροτρύνσεις αναγνωστών, μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές από την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος στο σχέδιο Καταστατικού για το 19ο Συνέδριο, δημοσιεύει σήμερα όσο γίνεται περιληπτικά και κωδικοποιημένα την ουσία των αλλαγών και των διατυπώσεων που προτείνονται.

Το Καταστατικό που ισχύει εγκρίθηκε στο 15ο Συνέδριο (Μάης του 1996). Από τότε έχουν μεσολαβήσει σημαντικές εξελίξεις. Εχει αναπτυχθεί η επεξεργασία της στρατηγικής μας γραμμής, προχωράμε με το 19ο Συνέδριο στην επεξεργασία νέου Προγράμματος.

Είναι φυσικό να προχωρήσουμε και σε καταστατικές αλλαγές, οι οποίες έχουν να κάνουν με την προσπάθεια ενίσχυσης των επαναστατικών χαρακτηριστικών του, των αρχών συγκρότησης, λειτουργίας, καθοδήγησης, ώστε πιο αποτελεσματικά να ανταποκρινόμαστε στις εξελίξεις, στην όξυνση της ταξικής πάλης, στην πρωτοπόρα δράση του ως επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης που παλεύει αταλάντευτα για την υλοποίηση του στρατηγικού του σκοπού, κάτω από όλες τις συνθήκες - αστικής κοινοβουλευτικής νομιμότητας, κρατικού αυταρχισμού, αστικής ημινομιμότητας, παρανομίας, διώξεων, δυσμενούς συσχετισμού, ανόδου της ταξικής πάλης αλλά και σε συνθήκες εξέγερσης μαζών, επαναστατικής κατάστασης κ.λπ. - πάντα αξιόμαχο, θωρακισμένο ιδεολογικοπολιτικά και οργανωτικά.

Ταυτόχρονα, όλα αυτά τα 17 χρόνια που πέρασαν από το 15ο Συνέδριο, μας γέμισαν με μεγαλύτερη πείρα, προχωρήσαμε σε αλλαγές, στην οργανωτική διάρθρωση, στη διάταξη των κομματικών δυνάμεων, με συζητήσεις που έγιναν μέσα στο Κόμμα, είτε με αφορμή τις Πανελλαδικές Συνδιασκέψεις, πλατιές Ολομέλειες της ΚΕ, είτε μέσα στις συνελεύσεις των ΚΟΒ και τις εκλογοαπολογιστικές συνδιασκέψεις ενδιάμεσα των Συνεδρίων. Εχουμε αντιμετωπίσει και εντοπίσει διάφορα φαινόμενα στην καθημερινή δουλειά των Οργανώσεων και των οργάνων, που χρειάζεται να βρουν και την καταστατική τους έκφραση, με συγκεκριμένες διατάξεις, ή επαναδιατύπωση άλλων.

Οι προτεινόμενες αλλαγές στο Καταστατικό ενισχύουν την καθοδηγητική δουλειά, έχουν στόχο την αποτελεσματικότερη παρέμβαση στο μαζικό κίνημα, τον καλύτερο προσανατολισμό της δουλειάς στην εργατική τάξη και τις μάζες των οργάνων και των ΚΟΒ, την αμεσότερη καθοδηγητική βοήθεια στις ΚΟΒ, την ανάπτυξη της συλλογικότητας, της επαγρύπνησης, της αποτελεσματικότερης ενιαίας δράσης στη βάση σχεδίου και στόχων, την ενίσχυση της ευθύνης του Κόμματος για τη δράση της ΚΝΕ και γενικότερα τη δουλειά στη νεολαία με ταξικά χαρακτηριστικά.

Φυσικά από μόνη της καμιά καταστατική διάταξη δεν εξασφαλίζει όλα αυτά, εάν δεν τηρείται ή αντιμετωπίζεται με χαλαρότητα, με υποκειμενισμό, όμως είναι απαραίτητη συνθήκη - όρος για την ύπαρξη, λειτουργία, συνέχεια του επαναστατικού εργατικού κόμματος, του Κόμματος Νέου Τύπου, για την υλοποίηση της στρατηγικής του στόχευσης.

Τέλος, να πούμε ότι έχουν γίνει διάφορες συγχωνεύσεις άρθρων του Καταστατικού, διατυπώσεις που στο παλιό υπήρχαν οι ίδιες σε διάφορα σημεία και η ΚΕ έκανε προσπάθεια να μην υπάρχουν επαναλήψεις, να απαλειφθούν όσα δεν χρειάζονται ή δεν προσθέτουν τίποτε καινούριο ή αφορούν αρθρογραφία κι όχι διατύπωση διατάξεων Καταστατικού που πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο ακριβείς, συγκεκριμένες και λιτές. Από τη συζήτηση στις ΚΟΒ και τις συνδιασκέψεις, φυσικά θα προκύψουν και άλλες προτάσεις, διατυπώσεις κ.λπ., τις οποίες η ΚΕ θα μελετήσει και θα πάρει υπόψη στο τελικό σχέδιο που θα φέρει για συζήτηση στο Συνέδριο, έτσι ώστε αυτό τελικά να αποφασίσει. Το αποτέλεσμά του που θα εκφραστεί στο νέο Καταστατικό, που θα ισχύει μετά το Συνέδριο, θα είναι προϊόν της συλλογικής σκέψης, της συμμετοχής και έγκρισης όλων των μελών του Κόμματος που πήραν μέρος σε αυτή τη διαδικασία.

ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, ΣΕ ΠΟΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Α. ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ:

Συνολικά έγινε αναπροσαρμογή τους ώστε να αντιστοιχηθούν με το σχέδιο του νέου Προγράμματος και τις επεξεργασίες μας για τη λαϊκή συμμαχία, την επανάσταση, τη σοσιαλιστική οικοδόμηση κ.λπ.

Επίσης, έγινε προσπάθεια να συντομευθούν τόσο ο πρόλογος όσο και η εισαγωγή, να επικαιροποιηθούν ημερομηνίες και άλλες διατυπώσεις.

Β. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

  • Εχει γίνει συντόμευση του κεφαλαίου με πιο λιτές διατυπώσεις, περικοπή αναλυτικών προτάσεων και συμπτύσσονται άρθρα, όπως το 9, 10, 11 του παλιού Καταστατικού σε ένα άρθρο το 1, στο παρόν Καταστατικό. Ακριβώς για το λόγο ότι όλα αυτά που έμπαιναν διασκορπισμένα και χωριστά, είναι πτυχές του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού και η διατύπωσή τους σε διαφορετικά άρθρα μέσα στο Καταστατικό δημιουργούσε σύγχυση ότι μπορεί να είναι και ξεχωριστά στοιχεία από το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό. Εγινε προσπάθεια να αναδειχτούν τα κύρια, τα ουσιαστικά στοιχεία του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, που καθορίζουν το Κόμμα Νέου Τύπου.

  • Προστέθηκε άρθρο για την περίπτωση περιορισμού ή και απαγόρευσης της νόμιμης δράσης του Κόμματος, χωρίς όμως πολλές αναλύσεις και λεπτομέρειες σε διατάξεις, για ευνόητους λόγους.

  • Γίνεται πιο καθαρή, διακριτή η προτεραιότητα στην οικοδόμηση ΚΟΒ σε βιομηχανικές επιχειρήσεις, σε χώρους δουλειάς και κλάδους, καθώς και ότι τα κομματικά μέλη υποχρεωτικά ανήκουν στις Οργανώσεις του χώρου δουλειάς τους ή του κλάδου τους.

  • Γίνονται οι απαραίτητες αλλαγές προσαρμογής του Καταστατικού μας στη δομή, διάρθρωση και διάταξη των Οργανώσεων, με βάση τις αλλαγές που κάναμε με απόφαση της πλατιάς Ολομέλειας της ΚΕ τον Ιούλη του 2010, την εσωκομματική συζήτηση σε όλες τις ΚΟΒ, καθώς και την επικύρωση αυτής της δομής με τις Συνδιασκέψεις των Κομματικών Οργανώσεων την άνοιξη του 2011. Τα επίπεδα γίνονται βασικά 4 (Κεντρική Επιτροπή - Επιτροπές Περιοχών - Τομεακές Επιτροπές - Κομματικές Οργανώσεις Βάσης). Επίσης, δεν αποκλείουμε και ένα άλλο επίπεδο, που το ονομάζουμε περιφερειακή επιτροπή, μεταξύ της Περιοχής και της Τομεακής (δηλαδή, η παλιά νομαρχιακή), όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο για την καλύτερη καθοδήγηση της δουλειάς. Τέλος, οι παλιές αχτιδικές ονομάζονται πλέον Τομεακές, νομίζουμε αποδίδει καλύτερα, αφού η λέξη αχτιδική επί της ουσίας δεν σημαίνει τίποτα, περισσότερο χρησιμοποιείται από παράδοση.

Γ. ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ: ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

  • Συνολικά βελτιώνονται διατυπώσεις ώστε να εναρμονίζονται καλύτερα με το χαρακτήρα του Κόμματος, ως κόμματος της εργατικής τάξης, συνειδητής οργανωμένης πρωτοπορίας της. Φαίνεται καλύτερα η κοινωνικοταξική προτεραιότητα, στη στρατολογία πρώτα απ' όλα εργατών και εργατριών, αλλά και άλλων εργαζομένων από τα λαϊκά στρώματα, όπως φτωχοί αγρότες, φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι κ.λπ. Προστίθεται επίσης η ιδεολογία ως προϋπόθεση για το μέλος του Κόμματος, κι όχι μόνο το Πρόγραμμα και το Καταστατικό, με την έννοια ότι το μέλος του ΚΚΕ δεν μπορεί πχ να είναι υποστηρικτής διαφόρων μεταφυσικών δογμάτων, θρησκειών κ.λπ.

  • Αυξάνει η δοκιμασία του δόκιμου μέλους από 6 μήνες σε 1 χρόνο. Η πείρα έδειξε ότι 6 μήνες είναι πολύ λίγος χρόνος για να δοκιμαστεί το νέο μέλος, να προσαρμοστεί στη δουλειά της ΚΟΒ, να αφομοιώσει βασικά ζητήματα. Και μόνο το γεγονός ότι προσθέτουμε στη δοκιμασία ότι είναι απαραίτητο το δόκιμο μέλος να περνά από κύκλο αυτομόρφωσης, δείχνει την αναγκαιότητα της εξάμηνης παράτασης επιπλέον του χρόνου δοκιμασίας.

  • Επαναδιατυπώνονται τα άρθρα που αφορούν πρώην μέλη του Κόμματος που διαγράφηκαν ή αποχώρησαν από το Κόμμα και ζητούν να επανενταχθούν, ώστε να ορίζεται ότι για την επανένταξή τους απαιτείται ειδική εξέταση, απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΚΟΒ με αυξημένη πλειοψηφία, έγκριση για τη διαδικασία του καθοδηγητικού οργάνου. Αυτό προκύπτει από τη μελέτη της πείρας όλων των προηγούμενων χρόνων, η οποία μας δείχνει ότι μέλη που διαγράφηκαν και αποχώρησαν για διάφορους πολιτικούς, ιδεολογικούς και άλλους λόγους, όταν επέστρεψαν, δεν έμειναν πολύ, δημιούργησαν προβλήματα, ουσιαστικά δεν στέριωσαν παρά ελάχιστοι.

  • Αντίστοιχα αναδιατυπώνεται το άρθρο για στρατολογία πρώην μελών άλλων κομμάτων, τόσο για τις συστάσεις, όσο και για το χρόνο δοκιμασίας, αλλά και για τη διαδικασία που απαιτείται, ενώ ομαδική προσχώρηση δεν μπορεί να γίνει και αν προκύψει τέτοιο ενδεχόμενο, απαιτείται έγκριση της ΚΕ και ατομική προσχώρηση του καθένα, με επίσης πιο αυστηρές διαδικασίες. Συνολικά, για όλα αυτά, έγινε προσπάθεια να μπουν περισσότερες ασφαλιστικές δικλίδες στις σχετικές διαδικασίες.

  • Προστέθηκε παράγραφος για τη δυνατότητα κατά χρονικά διαστήματα και με απόφαση Συνεδρίου το Κόμμα να μπορεί να κάνει ανακαταγραφή των μελών του. Είναι μια πρακτική που έχει χρησιμοποιηθεί από το Κόμμα μεταπολιτευτικά, τόσο τη δεκαετία του 1980 (διαδικασία ανακαταγραφής που συνοδευόταν με τη χορήγηση των κομματικών βιβλιαρίων), καθώς και τη δεκαετία του 1990, μετά τη διάσπαση και την κρίση, έτσι ώστε να ανακαταγραφούν τα κομματικά μέλη και να αποκτήσει εικόνα το Κόμμα της οργανωτικής του κατάστασης. Αυτό γινόταν με απόφαση της ΚΕ, δεν υπήρχε σχετική καταστατική διάταξη. Θεωρήσαμε ότι αυτό πρέπει να περάσει και σε καταστατική διάταξη, με πρόβλεψη για απόφαση Συνεδρίου κι όχι μόνο της ΚΕ για την πραγματοποίηση ανακαταγραφής. Είναι διαδικασία που βοηθά στην ανύψωση της στάθμης των κομματικών μελών, ενισχύει τους κομματικούς δεσμούς, συνολικά ενισχύει την ιδεολογικοπολιτική θωράκιση, την εργατική σύνθεση των γραμμών του ΚΚΕ, την ισχυροποίηση των αρχών λειτουργίας και δράσης του Κόμματος.

  • Τέλος, μπαίνει ειδική πρόβλεψη για τις συνδέσεις, το χρόνο που πρέπει να κρατά η διαδικασία, τον έλεγχο αλλά και την εικόνα που πρέπει να δίνει η ΚΟΒ και το καθοδηγητικό όργανο για το μέλος που μετακινείται από Οργάνωση σε Οργάνωση, ώστε η Οργάνωση που τον υποδέχεται να γνωρίζει τι βοήθεια χρειάζεται, ποια η κομματική του πείρα και οι δυνατότητές του ώστε να αξιοποιηθεί κατάλληλα.

Δ. ΤΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

  • Οι διατυπώσεις για τα όργανα προσαρμόζονται στην κομματική διάρθρωση και δομή με τις αντίστοιχες ονομασίες τους.

  • Προστίθεται παράγραφος για την επικύρωση από την ΚΕ των επαγγελματικών στελεχών, ενώ στο προηγούμενο δεν υπήρχε πρόβλεψη.

  • Βελτιώνεται το άρθρο για την Επιτροπή Κομματικού Ελέγχου (ΕΚΕ) και εναρμονίζεται με τη διαδικασία των υπόλοιπων επιτροπών της ΚΕ, εφόσον είναι επιτροπή που εκλέγεται από την ίδια την ΚΕ και όχι απευθείας από το Συνέδριο, όπως είναι, π.χ., η ΚΕΟΕ. Ετσι, η ΚΕ καθορίζει τη σύνθεση και τον πρόεδρο της ΕΚΕ, άλλωστε τα πορίσματα της ΕΚΕ, για να έχουν ισχύ, τα εγκρίνει η ίδια η Κεντρική Επιτροπή.

  • Γίνεται πιο συχνός ο χρόνος σύγκλησης των καθοδηγητικών οργάνων: Η ΚΕ από κάθε 4 μήνες, γίνεται κάθε 3, οι Επιτροπές Περιοχής από 3 κάθε 2 μήνες, η περιφερειακή και τομεακή κάθε μήνα. Στην πράξη σχεδόν στις περισσότερες Οργανώσεις έτσι γινόταν, οπότε αυτό αποτυπώνεται πλέον και στο Καταστατικό.

  • Προστίθενται διατυπώσεις που προσδιορίζουν ακριβέστερα τη σύνθεση των βοηθητικών τμημάτων και επιτροπών της ΚΕ, προϋποθέσεις που πρέπει να έχουν τα μέλη τους.

  • Βελτιώνεται το άρθρο του προηγούμενου Καταστατικού που αφορά την επιλογή, ανάδειξη των στελεχών και τη σύνθεση των οργάνων, με προσθήκες για την αναγκαιότητα τα όργανα να παίρνουν όλα τα ιδεολογικά και πολιτικά μέτρα για την ανάδειξη και διαδοχή των στελεχών, με την επιδίωξη οι εργατοϋπάλληλοι να είναι πλειοψηφία στα όργανα, καθώς και για την ανάγκη εναλλαγής των στελεχών στα όργανα του αστικού κράτους, αλλά και στο συνδικαλιστικό κίνημα, χωρίς τη θέσπιση δεσμευτικών χρονικών ορίων.

  • Μπαίνει η διατύπωση ότι σε όλες τις ΚΟΒ και τα μέλη πρέπει να δίνεται η συλλογική συνολική εκτίμηση και αυτοκριτική της δουλειάς των καθοδηγητικών οργάνων, καθώς και ότι η ατομική αυτοκριτική εκτίμηση της δουλειάς των μελών των καθοδηγητικών οργάνων αναλυτικά, πρέπει να δίνεται στους αντιπροσώπους των Συνδιασκέψεων και του Συνεδρίου, κατά τη συζήτηση του θέματος της εκλογής των νέων οργάνων.

  • Οι προσλήψεις μελών στα παρακάτω όργανα μπορούν να φτάνουν στα 2/10 των μελών τους με ειδική πλειοψηφία, από 1/10 που ίσχυε μέχρι τώρα. Αυτό κρίθηκε απαραίτητο, γιατί, σήμερα, με τη μεγάλη εργασιακή περιπλάνηση, την ανεργία, την κρίση και τις συχνές μετακινήσεις στελεχών σε άλλες περιοχές, μένουν πολλές κενές θέσεις καθοδηγητικά, με κίνδυνο να μην μπορεί να λειτουργήσει ένα όργανο, άρα πρέπει να του δώσουμε τη δυνατότητα να μπορεί να συμπληρώνει μέχρι του ποσοστού του 2/10.

  • Τέλος, μπαίνει παράγραφος για την ανάγκη δημιουργίας ραδιοτηλεοπτικών και διαδικτυακών μέσων, κάτι που στο προηγούμενο Καταστατικό δεν υπήρχε, αφού άλλα δεν υφίσταντο και ως τέτοια (π.χ., πόρταλ) ή άλλα δεν είχαν γνωρίσει τέτοια έκταση στη χώρα μας (όπως το διαδίκτυο κ.λπ.).

Ε. ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΑΣΗΣ

  • Συνολικά γίνονται πιο ακριβείς οι διατυπώσεις στα διάφορα άρθρα του Καταστατικού.

  • Οι υπεύθυνοι των κομματικών ομάδων του χώρου ευθύνης της ΚΟΒ ορίζονται από το γραφείο της ΚΟΒ, ενώ στο προηγούμενο Καταστατικό ήταν ακαθόριστο.

  • Προστίθεται στην ανάγκη μελέτης και διάδοσης του «Ριζοσπάστη» και η ΚΟΜΕΠ, οι άλλες εκδόσεις του Κόμματος. Στο παλιό έμπαινε μόνον ο «Ρ».

  • Μπαίνει πιο καθαρά η δουλειά της ΚΟΒ με τον περίγυρο σε κοινωνικοταξική βάση και όχι μόνο στη βάση του γνωστού, οπαδού και φίλου, ψηφοφόρου, αποσπασμένα από τους στόχους και την ανάγκη οικοδόμησης και το συνολικό ρόλο του Κόμματος ως κόμματος της εργατικής τάξης.

  • Προσδιορίζονται καλύτερα τα καθήκοντα κάθε ΚΟΒ για τη δουλειά στη νεολαία του χώρου της και τη βοήθεια στην ΚΝΕ που έλειπαν στο προηγούμενο.

ΣΤ. ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΣΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

  • Χωρίζονται σε 2 τα κεφάλαια αυτά γιατί είναι και διαφορετικά αντικείμενα έτσι κι αλλιώς: Αλλο οι μαζικές οργανώσεις, άλλο οι θεσμοί του αστικού κράτους. Βελτιώνονται διατυπώσεις και στα 2 κεφάλαια.

  • Προστίθεται άρθρο ξεχωριστό για την Κοινοβουλευτική και Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα, εναρμονίζονται καλύτερα με την πρακτική εμπειρία της μέχρι τώρα δουλειάς σε αυτά τα όργανα.

Ζ. Η ΚΝΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

  • Βελτιώθηκε το άρθρο αυτό και οι παράγραφοί του, με αλλαγές στις διατυπώσεις του προηγούμενου Καταστατικού, τέθηκε η κοινωνικοταξική προσέγγιση για το πού απευθύνεται το Κόμμα και η ΚΝΕ, κυρίως διατυπώθηκε καθαρά τι είναι η ΚΝΕ: Επαναστατική οργάνωση, νεολαία του ΚΚΕ, που καθοδηγείται από το Κόμμα, από τις αντίστοιχες δομές και όργανα του Κόμματος σε όλα τα επίπεδα, κάτι που στην πράξη γίνεται.

  • Συνολικά, τονίζεται πως βασική αποστολή της οργάνωσης νεολαίας του ΚΚΕ είναι η επαναστατική διαπαιδαγώγηση των νέων της εργατικής τάξης, με σκοπό να γίνουν μέλη του Κόμματος. Αναδείχνεται η στενή σχέση και καθοδήγηση της ΚΝΕ από το ΚΚΕ σε όλα τα επίπεδα, ως αναπόσπαστο τμήμα του ΚΚΕ. Με αυτήν την έννοια η φράση «οργανωτικά αυτοτελής» γίνεται «με διακριτή οργανωτική δομή», που σημαίνει έχει οργανώσεις, όργανα, που εκλέγονται από κάτω έως πάνω, κ.λπ. Επιπλέον, πήραμε υπόψη ότι στην ΚΝΕ δουλεύουν αρκετά μέλη και στελέχη του Κόμματος, οι οποίοι κάθε άλλο παρά «οργανωτικά αυτοτελείς» είναι από το ΚΚΕ. Αρα είναι ουσιαστικό ζήτημα να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη σαφήνεια στο Καταστατικό ότι συγκροτείται «με διακριτή οργανωτική δομή».

Η. ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

  • Ξεχωρίζονται από πού προέρχονται οι οικονομικοί πόροι του Κόμματος: Δηλαδή, δεν μπαίνουν ισότιμα οι συνδρομές και οι οικονομικές εξορμήσεις με τις αποζημιώσεις από δημόσια αξιώματα ή την κρατική χρηματοδότηση κ.λπ.

  • Καθορίζεται με κάπως μεγαλύτερη ακρίβεια η έννοια των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Η ΚΕ έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσει επιχειρηματική δραστηριότητα για να μπορεί να εκπληρώνει τη διαφωτιστική πολιτική δουλειά του Κόμματος στο λαό. Απορρίψαμε τη σκέψη να υπάρχει καταστατική δέσμευση για άρνηση της οποιασδήποτε επιχειρηματικής δραστηριότητας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

  • Για το νέο μέλος του Κόμματος μπαίνει υποχρεωτική εισφορά που ισούται με τη μηνιαία συνδρομή. Αυτό και για λόγους κομματικής διαπαιδαγώγησης, ώστε από την πρώτη στιγμή να συνειδητοποιείται το καθήκον αυτό.

  • Προστίθεται άρθρο για το ύψος των μισθών των επαγγελματικών στελεχών, όπου προσδιορίζεται ότι δεν πρέπει να υπερβαίνει το μέσο μισθό του εργάτη του ιδιωτικού τομέα, καθώς επίσης και για τα μέλη που δουλεύουν στο μηχανισμό της ΚΕ, των ΚΟ, των κομματικών ΜΜΕ. Αποσαφηνίζεται ότι αυτά τα μέλη - αντικειμενικά - παίζουν είτε ρόλο καθοδηγητικού στελέχους είτε η συνεισφορά τους άρα και οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες από ενός απλού μέλους του Κόμματος. Αυτός ο ρόλος κατοχυρώνεται και καταστατικά σε ισοτιμία με τα άλλα μέλη και στελέχη του Κόμματος που έχουν άλλον καταμερισμό δουλειάς.

Θ. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

  • Προσδιορίζεται καλύτερα ότι η υπεράσπιση του Καταστατικού δεν είναι μόνο ευθύνη αλλά και υποχρέωση κάθε μέλους και Οργάνωσης.

  • Προστίθεται σε άρθρο σε αυτό το κεφάλαιο, ως αιτία ποινής διαγραφής και η κατάχρηση χρημάτων και περιουσιακών στοιχείων του Κόμματος.

  • Μπαίνει χρονικό όριο 6 μηνών για το μέλος που δε συμμετέχει χωρίς καμία δικαιολογία στην ΚΟΒ ώστε να τεθεί εκτός της οργανωτικής κατάστασης. Επίσης, γίνεται προσπάθεια να διατυπωθεί σε αυτό το άρθρο ότι η λύση της οργανωτικής σχέσης αυτού του μέλους με το Κόμμα πρέπει να έχει το χαρακτήρα ουσιαστικά αυτόματης διαδικασίας που τον θέτει εκτός οργανωτικής κατάστασης, εξασφαλίζοντας βέβαια ενημέρωση, συζήτηση και επικύρωση από την ΚΟΒ που ανήκει, ώστε να αποφεύγεται και η όποια αυθαιρεσία.

  • Προσδιορίζεται, επίσης, ότι το μέλος για το οποίο συζητείται κάποια κύρωση ή ποινή, έχει τη δυνατότητα να εκφράσει την άποψή του, αφού κληθεί στην Οργάνωση ή στο όργανο που ανήκει, κι όχι «στο σώμα που συζητείται η υπόθεσή του», διατύπωση που άφηνε παρανοήσεις ότι μπορεί να καλούνται τέτοια μέλη του Κόμματος που πρόκειται να διαγραφούν ή ό,τι άλλο, σε συνεδριάσεις, π.χ., της ΚΕ, σε συνέδρια, σε συνδιασκέψεις περιοχών κ.ο.κ., ενώ το σωστό είναι να καλούνται να συμμετέχουν στην Οργάνωση ή στο όργανο που ανήκουν (αν είναι στην ΚΕ στην ΚΕ, εάν είναι μέλη αχτιδικής επιτροπής στην ΑΕ και πάει λέγοντας).

Δ.Β.